Kuih Makmur

Kuih Makmur juga merupakan salah satu kuih atau makanan tradisional masyarakat di Sabah. Kuih Makmur adalah antara kuih yang sangat popular dan dicari-cari ketika Hari Raya.

KUIH MAKMUR



Kuih Makmur merupakan salah satu kuih atau makanan tradisional di Sabah, kuih ini adalah kuih yang sangat popular dan digemari oleh setiap lapisan masyarakat di Negeri Sabah terutama sekali ketika hari perayaan seperti Hari Raya Aidil Fitri dan Aidil Adha. Boleh dikatakan semua rumah ada membuat hidangan Kuih Makmur ketika menjelangnya Hari Raya.

Untuk membuat kuih ini memang kena banyak kerja sikit, tapi ianya adalah berbaloi dengan rasanya yang sedap. Antara bahan-bahan yang biasa digunakan untuk membuat Kuih Makmur adalah seperti :

Bahan-bahan :

01. Tepung Gandung
02. Telur
03. Minyak Sapi
04. Kacang Tanah Goreng (Dikisar)
05. Gula Ising atau Gula Kisar

Terdapat beberapa cara atau resepi ketika membuat Kuih Makmur kerana ada yang hanya menggunakan putih telur ketika membuat Kuih Makmur dan ada juga yang mengambil keseluruhan telur tersebut. Namun lebih ramai yang suka untuk menggunakan keseluruhan telur agar rasa Kuih Makmur tersebut menjadi lebih sedap.


Cara penyediaannya :

01. Naikkan tepung gandum ke atas kuali, dan goreng tepung gandum tersebut tanpa menggunakan sebarang minyak, dan goreng hingga ianya naik bau. 

02. Campurkan tepung gandum bersama gula kastor, butter atau minyak sapi yang sudah dicairkan (pastikan sudah sejuk), susu tepung dan gaul semua hingga sebati.

03. Masukkan minyak jagung dengan sedikit demi sedikit ke dalam adunan tersebut sehingga adunan itu boleh dibentuk dengan lebih cantik.

04. Sekiranya anda mahu kuih makmur menjadi jadi gebu, pastikan doh adunan tersebut tidak berderai semasa ianya dibentuk.

05. Untuk inti makmur, goreng kacang tanah tanpa minyak, selepas goreng buang kulitnya (mudah buang kulitnya ketika masih panas) dan kisar kacang tersebut sehingga halus.

07. Campurkan dengan sedikit minyak jagung ke dalam kacang tanah yang sudah dikisar tadi supaya doh adunan tadi tidak berderai semasa dibentuk.

08. Bakar dengan suhu 150˚ selama 20 minit.

09. Dah siap bakar biarkan suam sikit biskut makmur tu.

10. Golekkan biskut makmur ke dalam gula ising.

11. Boleh hidang dan makan.

Lihat tempat menarik di Sabah klik sini
Lihat ruangan iklan klik sini

  
  

Ulasan