Kuih Cempiang Masin merupakan salah satu kuih tradisional di Sabah. Kuih ini sangat diminati oleh seluruh penduduk negeri Sabah terutama sekali yang tinggal di sebelah Pantai Timur Sabah.
05. Selesai menguli adunan tersebut, boleh leperkan atau canaikan doh menjadi segi empat atau ikut citarasa anda mahu bentuk macam mana kemudian letak inti cempiang.
06. Selepas itu gulung doh sehingga ke hujungnya kemudian potong kepada beberapa bahagian (yang penting jangan terlalu tebal dan jangan terlalu nipis).
07. Selepas siap gulung doh, pastikan hujung doh tersebut kelihatan melekat dengan sempurna dihujung supaya gulungan itu tidak terbuka semasa digoreng.
08. Naikkan kuali dan panaskan minyak (pastikan guna api sederhana saja, jangan terlalu besar dan minyak pula kalau boleh letak banyak sikit).
09. Goreng sehingga warna keperangan, kemudian angkat dan tuskan minyak, selepas itu boleh hidang untuk di makan (sebaiknya makan semasa ia masih panas sikit agar lebih sedap).
Nota :
KUIH CEMPIANG MASIN
Kuih Cempiang Masin atau ada juga yang sebut cempiang saja, tapi lebih ramai yang menyebutnya cempiang masin. Kuih ini merupakan salah satu kuih tradisional di Sabah yang sangat popular dan diminati oleh semua penduduk negeri ini tidak kira tua ataupun muda pasti akan menyukai kuih ini. Kuih ini banyak dijual pada hari-hari biasa terutamanya di kawasan taman perumahan, di gerai-gerai kuih tepi jalan dan lain-lain lagi. Kalau melihat orang menjual kuih di tepi jalan pasti kuih ini pun ada di jual sebab cara buat kuih ini agak ringkas jadi senang untuk penjual membuat dan menjualnya dengan mudah..
Kalau tengok bentuk kuih ini pun agak unik seperti lingkaran, rasanya yang tidak manis dan tidak terlalu masin dan jika dimasak dengan lembut juga akan lebih menarik minat dan ianya akan lebih membuka selera kepada orang yang memakannya lebih-lebih lagi apabila dimakan pada waktu pagi atau petang sambil minum kopi atau minuman panas yang lain. Selain itu kuih ini juga banyak dijual di pasar tamu mingguan setiap daerah di Sabah, jadi memang senang dijumpa kuih ini dimana-mana saja di negeri ini. Cuma kalau mahu beli kuih ini sebaiknya yang masih lagi baru dimasak, sebab kalau sudah lama seperti dari pagi kuih itu dijual kadang ada yang keras sikit sudah.
Kuih ini kira agak senang senang juga dibuat, jadi kalau tidak mahu beli, bolehlah masak sendiri dan lepas masak boleh terus makan bersama keluarga atau kawan-kawan. Kalau ada yang mahu cuba buat sendiri kuih ini bolehlah cuba cara di bawah ini. Antara bahan-bahan yang biasanya digunakan untuk menyediakan kuih cempiang masin ini adalah :
Bahan A :
01. 1 paket yis
02. 2 sudu susu pekat
03. 2 sudu gula
04. 1 cawan air suam
Bahan B :
01. 4 cawang tepung gandum
02. ½ sudu garam
03. 1 atau 2 sudu mentega/majerin
04. 2 sudu susu tepung
05. Pewarna kuning
06. ½ cawan minyak masak
Bahan C (untuk inti) :
01. 2 sudu besar kicap (manis)
02. 2 sudu kecil gula
03. 1 sudu kecil garam
04. 2 sudu besar air suam
05. 1 sudu rempah lima
Cara sedia bahan:
Bahan A :
Kalau tengok bentuk kuih ini pun agak unik seperti lingkaran, rasanya yang tidak manis dan tidak terlalu masin dan jika dimasak dengan lembut juga akan lebih menarik minat dan ianya akan lebih membuka selera kepada orang yang memakannya lebih-lebih lagi apabila dimakan pada waktu pagi atau petang sambil minum kopi atau minuman panas yang lain. Selain itu kuih ini juga banyak dijual di pasar tamu mingguan setiap daerah di Sabah, jadi memang senang dijumpa kuih ini dimana-mana saja di negeri ini. Cuma kalau mahu beli kuih ini sebaiknya yang masih lagi baru dimasak, sebab kalau sudah lama seperti dari pagi kuih itu dijual kadang ada yang keras sikit sudah.
Kuih ini kira agak senang senang juga dibuat, jadi kalau tidak mahu beli, bolehlah masak sendiri dan lepas masak boleh terus makan bersama keluarga atau kawan-kawan. Kalau ada yang mahu cuba buat sendiri kuih ini bolehlah cuba cara di bawah ini. Antara bahan-bahan yang biasanya digunakan untuk menyediakan kuih cempiang masin ini adalah :
Bahan A :
01. 1 paket yis
02. 2 sudu susu pekat
03. 2 sudu gula
04. 1 cawan air suam
Bahan B :
01. 4 cawang tepung gandum
02. ½ sudu garam
03. 1 atau 2 sudu mentega/majerin
04. 2 sudu susu tepung
05. Pewarna kuning
06. ½ cawan minyak masak
Bahan C (untuk inti) :
01. 2 sudu besar kicap (manis)
02. 2 sudu kecil gula
03. 1 sudu kecil garam
04. 2 sudu besar air suam
05. 1 sudu rempah lima
Cara sedia bahan:
Bahan A :
Masukkan gula ke dalam satu cawan air suam dan tunggu sehingga berbuih.
Bahan B :
Bahan B :
Campurkan semua bahan-bahan tersebut dan gaul semua sekali.
Bahan C :
Bahan C :
Campurkan semua bahan dan kacau hingga gulanya kelihatan telah larut.
Cara masak kuih :
01. Campurkan semua sekali bahan Bahan A dan juga Bahan B, kemudian gaulkan atau uli sekejap saja yang penting sehingga ianya kelihatan sebati.
02. Biarkan doh yang sudah diadun tersebut selama lebih kurang 40 minit hingga 1 jam agar doh tersebut menjadi boleh membesar atau mengembang.
03. Tutup adunan doh tadi dengan apa-apa juga penutup seperti plastik pembungkus atau apa-apa juga plastik yang penting pastikan plastik tersebut bersih.
04. Selepas sampai sejam, ambil doh tadi dan uli doh lagi sekali selama lebih kurang beberapa minit saja (terpulang pada anda) sebaiknya paling kurang 10 minit.
Cara masak kuih :
01. Campurkan semua sekali bahan Bahan A dan juga Bahan B, kemudian gaulkan atau uli sekejap saja yang penting sehingga ianya kelihatan sebati.
02. Biarkan doh yang sudah diadun tersebut selama lebih kurang 40 minit hingga 1 jam agar doh tersebut menjadi boleh membesar atau mengembang.
03. Tutup adunan doh tadi dengan apa-apa juga penutup seperti plastik pembungkus atau apa-apa juga plastik yang penting pastikan plastik tersebut bersih.
04. Selepas sampai sejam, ambil doh tadi dan uli doh lagi sekali selama lebih kurang beberapa minit saja (terpulang pada anda) sebaiknya paling kurang 10 minit.
05. Selesai menguli adunan tersebut, boleh leperkan atau canaikan doh menjadi segi empat atau ikut citarasa anda mahu bentuk macam mana kemudian letak inti cempiang.
06. Selepas itu gulung doh sehingga ke hujungnya kemudian potong kepada beberapa bahagian (yang penting jangan terlalu tebal dan jangan terlalu nipis).
07. Selepas siap gulung doh, pastikan hujung doh tersebut kelihatan melekat dengan sempurna dihujung supaya gulungan itu tidak terbuka semasa digoreng.
08. Naikkan kuali dan panaskan minyak (pastikan guna api sederhana saja, jangan terlalu besar dan minyak pula kalau boleh letak banyak sikit).
09. Goreng sehingga warna keperangan, kemudian angkat dan tuskan minyak, selepas itu boleh hidang untuk di makan (sebaiknya makan semasa ia masih panas sikit agar lebih sedap).
Nota :
01. Semasa anda meletak atau menyapu inti cempiang tersebut, adalah sebaiknya jangan letak sehingga ke bahagian tepi sekali untuk mengelak intinya terkeluar.
02. Untuk tunggu doh tu mengembang ada yang tunggu 30 minit saja dan ada juga yang lebih sehingga 1 jam, jadi terpulang anda, sekiranya doh tu sudah nampak mengembang bolehlah terus buat saja.
02. Untuk tunggu doh tu mengembang ada yang tunggu 30 minit saja dan ada juga yang lebih sehingga 1 jam, jadi terpulang anda, sekiranya doh tu sudah nampak mengembang bolehlah terus buat saja.
Ulasan
Catat Ulasan