Nasi Kombos

Nasi Kombos merupakan salah satu makanan tradisional di Sabah. Nasi Kombos adalah hidangan atau makanan tradisi bagi suku kaum Dusun Lotud terutamanya yang tinggal di Pantai Barat Sabah.

NASI KOMBOS

Kredit Gambar : Borneobonita

Nasi Kombos merupakan salah satu makanan tradisional di Sabah dan ia merupakan makanan tradisi bagi suku kaum Dusun Lotud terutamanya yang tinggal di sebelah Pantai Barat Sabah seperti di daerah Tuaran Kota Kinabalu. Nasi ini sangat mudah untuk dimasak atau dihidang kerana bahan-bahan yang digunakan adalah yang mudah didapati.

Antara bahan-bahan yang biasanya digunakan untuk membuat atau memasak hidangan Nasi Kombos ni adalah seperti berikut :

Bahan-bahan :

01. Beras Pulut
02. Air kelapa muda
03. Isi kelapa muda
04. Garam
05. Tempurung kelapa


Cara penyediaanya adalah seperti berikut :

01. Cuci beras pulut terlebih dahulu
02. Masak beras pulut guna air kelapa muda
03. Parut atau hancurkan isi kelapa muda
04. Campurkan pada beras jika sudah masak
05. Letak garam secukup rasa
06. Gaulkan hingga sebati
07. Hidang dalam tempurung kelapa
08. Boleh makan lepas tu

Hidangan ini biasanya dibuat makan semasa dirumah bersama keluarga, nasi ini jarang dihidang ketika menyambut majlis-majlis rasmi. Mungkin ada juga yang menghidangkannya tapi tidak ramai dan tengok pada keadaan.

Nota :
1. Boleh guna tempurung kelapa muda yang sudah diambil isinya
2. Kalau tidak mahu guna tempurung kelapa boleh guna daun pisang
3. Pastikan cuci dulu beras pulut

Lihat tempat menarik di Sabah klik sini
Lihat ruangan iklan klik sini

  
  

Ulasan