Buah Bambangan adalah salah satu daripada buah-buahan tempatan negeri Sabah. Buah ini juga sangat terkenal dikalangan masyarakat Sabah kerana rasanya dan juga khasiatnya.
BUAH BAMBANGAN
Buah Bambangan atau dikenali dengan nama saintifiknya Mangifera Pajang merupakan salah satu buah-buahan tempatan negeri Sabah. Buah Bambangan juga dikenali sebagai Mangga Liar (Wild Mango) dan dikategorikan dalam keluarga Mangga. Walaupun dahulu buah ini dianggap buah yang hidup liar di hutan, namun kini ramai sudah yang mula menanam pokok buah ini di kebun atau pun halaman rumah.
Buah ini mempunyai rupa bentuk seakan-akan seperti mangga namun saiznya adalah lebih besar iaitu antara 15 cm hingga 20 cm. Manakala bagi beratnya pula ia boleh mencecah dari 500 gram hingga 1 kg sebiji. Selain itu kulitnya juga adalah lebih tebal berbanding buah mangga yang biasa. Masih tidak ramai yang tahu atau mengenali buah ini di Semenanjung Malaysia kerana buah ini hanya terdapat di Kepulau Borneo.
Biasanya buah ini mempunyai bau yang sangat harum dan isinya juga sangat sedap dimakan begitu sahaja atau ada juga yang menjadikannya sebagai jeruk. Di Sabah, ramai masyarakat yang gunakan buah ini untuk membuat jeruk seperti jeruk bambangan atau dikenali sebagai tonsom bambangan bagi suku kaum Kadazan-Dusun. Selain itu ada juga yang mencampurkannya dengan bahan lain untuk membuat sambal.
Isi buah ini berwarna kuning terang dan kulitnya pula berwarna coklat. Buah Bambangan akan jatuh dengan sendirinya dari pokok apabila buah tersebut sudah masak (matang). Pokoknya juga tidak terlalu tinggi jadi bila buah ini jatuh tidak akan terlalu merosakkan buah tersebut.
Buah Bambangan juga dikatakan mempunyai beberapa khasiat yang sememangnya dianggap baik dan bagus untuk kesihatan tubuh badan iaitu antaranya :
01. Mencegah kanser payudara. Hasil kajian yang telah dijalankan oleh pihak Universiti Tun Hussein Onn Malaysia, telah mendapati hampir 90% kanser payudara dapat dihapuskan apabila didedahkan dengan ekstrak biji buah bambangan dengan masa yang agak singkat iaitu lebih kurang 72 jam sahaja.
02. Buah ini juga dikatakan dapat mengurangkan risiko penyanyit jantung. Hasil kajian selama sembilan minggu oleh Universiti Putra Malaysia yang telah menjalankan kajian ke atas jus buah bambangan ianya akan dapat mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular, dan kandungan beta karotena dalam buah ini juga dapat mengurangkan paras kolestrol serta mengelak dari penyakit strok.
03. Buah Bambangan mengandungi Vitamin C yang tinggi iaitu dengan 100 gram buah bambangan dapat memberikan lebih kurang 50% Vitamin C.
04. Buah ini kaya dengan Antioksida yang mana antioksida merupakan nutrisi yang amat penting untuk kesihatan tubuh badan bagi mengelakkan perkara yang mungkin boleh menyebabkan penyakit.
Buah ini mempunyai rupa bentuk seakan-akan seperti mangga namun saiznya adalah lebih besar iaitu antara 15 cm hingga 20 cm. Manakala bagi beratnya pula ia boleh mencecah dari 500 gram hingga 1 kg sebiji. Selain itu kulitnya juga adalah lebih tebal berbanding buah mangga yang biasa. Masih tidak ramai yang tahu atau mengenali buah ini di Semenanjung Malaysia kerana buah ini hanya terdapat di Kepulau Borneo.
Biasanya buah ini mempunyai bau yang sangat harum dan isinya juga sangat sedap dimakan begitu sahaja atau ada juga yang menjadikannya sebagai jeruk. Di Sabah, ramai masyarakat yang gunakan buah ini untuk membuat jeruk seperti jeruk bambangan atau dikenali sebagai tonsom bambangan bagi suku kaum Kadazan-Dusun. Selain itu ada juga yang mencampurkannya dengan bahan lain untuk membuat sambal.
Isi buah ini berwarna kuning terang dan kulitnya pula berwarna coklat. Buah Bambangan akan jatuh dengan sendirinya dari pokok apabila buah tersebut sudah masak (matang). Pokoknya juga tidak terlalu tinggi jadi bila buah ini jatuh tidak akan terlalu merosakkan buah tersebut.
Buah Bambangan juga dikatakan mempunyai beberapa khasiat yang sememangnya dianggap baik dan bagus untuk kesihatan tubuh badan iaitu antaranya :
01. Mencegah kanser payudara. Hasil kajian yang telah dijalankan oleh pihak Universiti Tun Hussein Onn Malaysia, telah mendapati hampir 90% kanser payudara dapat dihapuskan apabila didedahkan dengan ekstrak biji buah bambangan dengan masa yang agak singkat iaitu lebih kurang 72 jam sahaja.
02. Buah ini juga dikatakan dapat mengurangkan risiko penyanyit jantung. Hasil kajian selama sembilan minggu oleh Universiti Putra Malaysia yang telah menjalankan kajian ke atas jus buah bambangan ianya akan dapat mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular, dan kandungan beta karotena dalam buah ini juga dapat mengurangkan paras kolestrol serta mengelak dari penyakit strok.
03. Buah Bambangan mengandungi Vitamin C yang tinggi iaitu dengan 100 gram buah bambangan dapat memberikan lebih kurang 50% Vitamin C.
04. Buah ini kaya dengan Antioksida yang mana antioksida merupakan nutrisi yang amat penting untuk kesihatan tubuh badan bagi mengelakkan perkara yang mungkin boleh menyebabkan penyakit.
NOTE :
BalasPadamKebanyakan pesakit2 yg mengambil penawar jus ini tetap meneruskan temujanji doktor masing2....tidak boleh tinggal kan rawatan hospital utk melihat perubahan penyakit mereka...walau bagaimana pun..mereka mengatakan terdapat perbezaan jika membuat rawatan hospital ketika bersama2 mengambil jus ini dan dgn tidak mengambil nya.. jus ini diteruskan oleh mereka apabila kesan nye mereka tidak rasa sakit teruk semasa rawatan hospital dan kekal cergas bertenaga dan menambah selera makan terutama nya semasa rawatan kimo.
- Ia bukan lah jus rawatan yg memanaskan badan anda. Ia BUKAN HERBA YG MEMANASKAN BADAN dan ia merupakan herba yang amat perlu di miliki oleh setiap pesakit..
Call order wasap@call- En mohd zuhairi- 0174687570
😁kalau wasap lambat balas(biasa nya sebab ramai yg wasap dia.)
Tp nanti dia akn blas jugak yer..
#sharepadayangmemerlukan
#sharing is caring